MARKUS WINT LUBA LADIES CLASSIC ÉN TOPCOMPETITIE 

19 juni 2022

NEDERLANDSE LOTERIJ TOPCOMPETITIE VROUWEN

 

Femke Markus heeft de 25 editie van de Luba Classic voor elite-vrouwen gewonnen.  De renster van Parkhotel Valkenburg versloeg op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee haar metgezel Anouska Koster (Team Jumbo-Visma). Anneke Dijkstra (GT Krush Tunap) won de sprint van het peloton en completeerde daarmee het podium. Femke Markus werd ook eindwinnares van de KNWU Topcompetitie. 

‘’We wilden het meteen op de kant zetten. Ik was ook blij dat alle meiden (Marith Vanhove, Rosalie van der Wolf, Leonie Bos, Sofie van Rooijen en Kirstie van Haaften, DR) erbij zaten. Twee rondjes later wilden we het nog een keer op de kant gooien, maar dat lukte net niet. Toen Anouska Koster demarreerde ben ik naar haar toegesprongen en hebben we goed samengewerkt. Ik heb in de laatste kilometers niets meer gedaan, wist dat de ploeg achter mij zat, zodat ik toch nog een beetje communicatie had. Ik werd toch wel nerveus, je wilt winnen, maar rijden zonder ‘oortjes’ was toch lastig. Anouska viel twee keer aan, maar ik kon gelukkig weer in haar wiel komen. Ik baalde nog wel even omdat ik voorop kwam te zitten. Toen moest ik het heft zelf in handen nemen en ben ik op het laatste stuk op de boulevard met de toch wel harde wind op de kop de sprint aangegaan en heb het gehouden.’’ Femke Markus kijkt terug op een goed voorjaar. ‘’Ik heb twee nationale- en een UCI-wedstrijd (Leiedal-Koerse, DR) gewonnen en heb daarnaast een stuk of zeven keer op het podium gestaan, dus wil ik niet klagen. Ik heb een leuk voorjaar met de ploeg kunnen delen. Nu komen er weer leuke wedstrijden aan zoals het NK en ga ik me op trainingskamp voorbereiden op de Tour de France en de Ronde van Noorwegen.’’

De Sjaak

Het peloton brak in de 111 kilometer lange rit door onder meer de bollenstreek en de drukke bezochte strandboulevard in Noordwijk al in de eerste ronde in twee stukken. Een groep van 22 rensters, met verder onder andere de hele, reeds genoemde, ploeg van Parkhotel Valkenburg, Lorena Wiebes (Team DSM), die met drie overwinningen ‘ziek’, maar inmiddels weer hersteld, uit de Ronde van Engeland was gekomen, Senne Knaven, Marit Raaijmakers, Kirstie van Haaften, Mylene de Zoete en uitredend leidster van de KNWU Topcompetitie Mireille Meijering, ging op voor de prijzen. Na zo’n zestig kilometer trok Anouska Koster aan haar stutten, gevolgd door Femke Markus. Het tweetal had elkaar snel gevonden, tot in de laatste ronde Markus, gesteund door haar ploeg, geen trap teveel deed. De inwoonster uit Zwarte Kat keerde als eerste de Koningin Wilhelmina Boulevard op, trok de sprint aan en liet zich met de volle wind op kop niet meer door haar belaagster achterhalen. Tekst: Dan Rolandus

Bron KNWU Competities